3Masters logo
Contact
Heb je vragen of wil je uitgebreide informatie?

   088 1332 333
   info@3masters.nl


3Masters Opleidingen

Rembrandtlaan 1B
3723 BG, Eindhoven

CDD

De voorganger van Wwft

De ‘Wet melding ongebruikelijke transacties’ maakt voor een groot gedeelte onderdeel uit Wwft, maar Wwft gaat verder. Bij Wwft wordt niet alleen gelet op verdachte transacties, maar ook op het risico van transacties.

Wie heeft te maken met de Wwft?

In artikel 1 van de Wwft staat aangegeven welke partijen onder deze wet vallen. Dat zijn o.a. banken, verzekeraars, beleggingsinstellingen, administratiekantoren, accountants, belastingadviseurs, trustkantoren, notarissen en advocaten.

Hoe voldoet men aan de Wwft?

Dienstverleners in de financiële sector moeten de identiteit van klanten controleren en ook nagaan wie de ‘uiteindelijk belanghebbende’ van de transactie is. In de 2e fase moeten deze dienstverleners nagaan of er sancties bestaan tegen de belanghebbende en/of deze belanghebbende negatief in de publiciteit tevoorschijn is gekomen. Vervolgens moesten bepaalde instellingen met meldingsplicht ‘ongebruikelijke transacties’ ook vermelden aan FIU-Nederland. De FIU bepaalt of een transactie verdacht is. De FIU geeft dit vervolgens door aan de opsporingsdienst.

De Wwft toezichthouder

De Nederlandse Bank, Bureau Financieel Toezicht, Autoriteit Financiële markten en het bureau Toezicht Wwft van de belastingdienst houden toezicht.

Niet houden aan de Wwft-wet

Bedrijven die zich niet houden aan de wet, door ongebruikelijke transacties niet te melden riskeren een dwangsom, behoorlijke geldboete of zelfs strafrechtelijke vervolging.

Wwft-wet en de toekomst

De Wwft is al meer dan een keer bijgewerkt en dat zal ook blijven gebeuren. Denk dan aan de invoering van de 4e Europese antiwas richtlijn. Daarnaast is er ook een overweging binnen deze wereld om Betaald Voetbal Ondernemingen en andere bedrijven in de topsport op te nemen in de Wwft. Daarnaast zijn er ook voorstellen de revue gepasseerd om zakelijke transacties die contact worden afgerekend onder de richtlijn te brengen.

Up to date geraken over de Wwft?

3Masters biedt een specifieke training aan betreft de WWFT.

Recent CDD Financieel Nieuws

  • De sanctiewet bestaat sinds 1977 en is ontstaan om de integriteit van financiële instellingen te waarborgen.

  • De ‘Wet melding ongebruikelijke transacties’ maakt voor een groot gedeelte onderdeel uit Wwft, maar Wwft gaat verder.

  • Het in kaart brengen van bedrijfsinformatie en UBO’s is veel werk en daarnaast ook complex. Met de CDD oplossing kunt u eenvoudig klantonderzoek uitvo

  • Customer Due Diligence betekent ook wel ‘zorgvuldig klantenonderzoek’ en heeft als doel om een integere bedrijfsvoering te realiseren.

Maatwerk centraal

Vakspecialisten uit de praktijk

Gemiddeld een 9 op Springest!

Geen reactie's

Geef een reactie

Call Now Button