3Masters logo
Contact
Heb je vragen of wil je uitgebreide informatie?

   088 1332 333
   info@3masters.nl


3Masters Opleidingen

Rembrandtlaan 1B
3723 BG, Eindhoven

Scheiden foto

“Even wachten, even wachten, …scheiden!”

“Ik wacht nog even met scheiden, zei Marcel tegen mij. Ik ken Marcel al zo’n jaar of twintig en ik weet dat zijn relatie al een tijdje onder hoogspanning staat. Ik wist niet wat nou precies de reden is voor Marcel om nog te wachten met de scheiding. Totdat ik een krantenartikel op zijn tafel zag liggen. De krantenkop schreeuwde mij toe: “Vanaf 2020 minder lang partneralimentatie”.

Marcel is twaalf jaar getrouwd geweest. Hij en zijn partner hadden ooit (bij het begin van het huwelijk) afgesproken dat hij voor het inkomen zou zorgen en dat zij thuis zou blijven om voor de kinderen te zorgen. Het leek eerst een goede afspraak. Maar twaalf jaar later waren Marcel en zijn partner volledig uit elkaar gegroeid. Marcel werd volledig opgeslokt door zijn carrière en zijn partner was alleen bezig met de kids en het huishouden.

Marcel zag de bui al hangen. De liefde was verdwenen, onderlinge irritaties namen hand over hand toe en de dreigementen over en weer waren aan de orde van de dag. Dat Marcel een deel van zijn vermogen zou moeten afstaan aan zijn partner, kon hij nog wel accepteren. Maar twaalf jaar partneralimentatie zag hij helemaal niet zitten.

Totdat hij kort geleden de bewuste krant las. De maximale duur van de partneralimentatie is vanaf 2020 nog maar vijf jaar. Althans Marcel begreep dat de alimentatieduur maximaal de helft van de huwelijkse periode is met een maximum van vijf jaar. Hij begon te twijfelen toen hij zag dat er een uitzondering geldt als er sprake is van kinderen. Maar dit ging over kinderen die jonger zijn dan twaalf. Zijn kinderen zijn al vijftien en zeventien jaar.

De tweede uitzonderingen was ook niet van toepassing op Marcel. Uit het volgende deel van het krantenartikel bleek dat alimentatiegerechtigden die binnen toen jaar van de AOW zitten, mogen rekenen op maximaal tien jaar (tot uiterlijk de AOW-datum). Maar alleen als het huwelijk minstens vijftien jaar heeft geduurd.

Over de laatste uitzondering maakte Marcel zich ook geen zorgen. De partner van Marcel is weliswaar al vijftig jaar oud, dus dat zou een alimentatieduur van tien jaar kunnen opleveren. Maar ook hier moet er sprake zijn van een huwelijkse duur van minstens vijftien jaar.

Marcel hoefde eigenlijk nog maar één ding te doen. Even wachten. Hij heeft het echtscheidingsverzoek al klaar liggen. Gedagtekend op 1 januari 2020. En nu maar hopen dat zijn partner hem niet voor is.

Recent Financieel Nieuws

  Maatwerk centraal

  Vakspecialisten uit de praktijk

  Gemiddeld een 9 op Springest!

  Geen reactie's

  Geef een reactie

  Call Now Button